Ernæringsassistent

MLN 0771 JPEG

Er du vild med mad og sundhed? Og vil du lære at planlægge og tilberede menuer, ernæring og diæter til alle aldre? Så bliv ernæringsassistent.

Med din ernæringsassistent uddannelse lærer du at tilberede mad til mange og planlægge såvel enkelte menuer som hele ugemenuer. Du kan i din madlavning tage højde for målgruppers forskellige behov for ernæring og tilberede sunde, velsmagende og varierede måltider.

Som ernæringsassistent bliver du uddannet til at kunne vurdere det ernæringsmæssige i maden. Og du arbejder ud fra en grundlæggende sensorisk tankegang, hvor sammensætningen af råvarer, grundsmage og tilberedningsmetoder spiller en stor rolle.

Uddannelsen tager 3 år, hvoraf du skal på skole 3 gange af 10 uger. Når du har fået praktikplads, får du løn under uddannelsen. 

Gode muligheder for job og videreuddannelse
Som ernæringsassistent arbejder du typisk i køkkener i børnehaver, ungdoms- og efterskoler, kantiner, plejehjem og sygehuse. 

Der er gode muligheder for videreuddannelse, f.eks. til ernæringsteknolog eller professionsbachelor i ernæring og sundhed.

Også som EUX
Ernæringsassistent uddannelsen kan tages som en EUX-uddannelse, hvor du bliver student og faglært på én gang. Se mere om EUX her!

 Uddannelsens opbygning:

Grundforløbet

Hvis du starter dit grundforløb, afhænger varighed og opbygning af din alder og din erfaring. 

Kommer du direkte fra 9./10. klasse? Starter du på en erhvervsuddannelse mindre end et år efter, at du har afsluttet 9./10. klasse, er din erhvervsuddannelse opbygget på denne måde:

Over50uddannelser

  • Du starter med et introforløb, som varer to uger.
  • Herefter begynder du på en fagretning på gf.1, som tager 20 uger, dvs. ½ skoleår. Du kan vælge mellem 7 forskellige fagretninger. Skal du være ernæringsassistent anbefaler vi, at du vælger fagretningen "Mad og sundhed", men det er ikke et krav. 
  • Efter gf.1 starter du på din ernæringsassistent uddannelse. Du starter på skole (gf.2), hvorefter du skal finde en praktikplads. På den sidste del af uddannelsen vil du være skiftevis på skole og i praktik i en virksomhed. 

 

Er du under 25 år? Er du under 25 år, og har du afsluttet din 9./10. klasse for mere end et år siden, springer du grundforløb 1 over og starter direkte på din ernæringsassistent uddannelse på grundforløb 2 (gf.2):

Under25 Forloeb

Vi tilrettelægger uddannelsen ud fra dine ambitioner og udbyder fx særlige talentforløb.

 

Er du over 25 år? Er du over 25 år, springer du også grundforløb 1 over og starter direkte på din ernæringsassistent uddannelse. Varigheden afhænger af din uddannelsesbaggrund og din erfaring:

Grafik Er Du Over 25

Vi tilrettelægger uddannelsen ud fra dine ambitioner og udbyder fx særlige talentforløb.

For at påbegynde grundforløbet på Hotel- & Restaurantskolen skal du bruge en "studiepakke" bestående af reglementeret køkkenbeklædning (bukser, kokkejakke, knapper, hat, forklæde og sko), værktøjs-/knivkasse m.m. Prisen for pakken er pt. kr. 1800,-, når du køber den på skolen. Måske har du tingene i forvejen eller ønsker at købe dem et andet sted. Det er et krav, at påklædningen er i orden, inden du arbejder i vores køkkener - både af hensyn til din sikkerhed og på grund af hygiejnelovgivningen.

Hovedforløb

Når du har afsluttet dit grundforløb, kan du gå videre til uddannelsens hovedforløb.
For at du kan starte på hovedforløbet, skal du have indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed. På nogle uddannelser er der også mulighed for at blive elev i Praktikcenter Viborg, hvis du ikke kan få en praktikplads. Hovedforløbet veksler mellem praktik i virksomheden og skoleophold og afsluttes med en svendeprøve.

Du kan tage hele din uddannelse som ernærings-assistent på Mercantec.

Den samlede varighed af uddannelsen er 3 år; heraf 20 ugers grundforløb og
3 *10 ugers skoleophold i hovedforløbet.

Du kan videreuddanne dig til akademigastronom, procesteknolog, professionsbachelor i ernæring og sundhed, ernæringsteknolog eller fødevareteknolog.

Økonomi

Under grundforløbet kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år og ikke har en praktikplads.
Du vil gå over på elevløn, når du starter på hovedforløbet. Har du en praktikplads
under grundforløbet, får du løn allerede her. Hvor meget du får i løn, afhænger
af, hvilken uddannelse du er i gang med. Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i praktikken og på skoleopholdet. Er du i skolepraktik, vil du få udbetalt en ydelse i stedet for løn, dog på en lavere sats.

Elevlønnen under 25 år er omkring 11.000,- pr. md. før skat.

Er du over 25 år er der mulighed for at få voksen-elev-løn, som er godt 18.000,- pr. md.

Lønnen for en udlært ernæringsassistent starter ved godt 20.000 kr. pr. md.